Bu dergi işletme alanınında teori ve uygulama alanlarına katkı sağlayabilecek nitelikte araştırma makaleleri yayınlamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla başta ulusal literatür olmak üzere alandaki çalışmalar adil ve doğru bir şekilde değerlendirilerek bilimin gelişimine katkı sağlanmaya çalışılmaktadır.
Dergimize işletme alanında Türkçe ve İngilizce makaleler kabul edilmektedir. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası öneme sahip konularda nitel ve nicel araştırma makaleleri kapsamında yayınlar yapılmaktadır. Yönetim, Örgüt Teorileri, Örgütsel Davranış, Strateji, İnsan Kaynakları Yönetimi, Finans ve Muhasebe alanlarındaki araştırmalar derginin kapsamını oluşturmaktadır.
Dergi yazım kuralları aşağıda sunulmuştur.
Örnek metin için tıklayınız (Makalenizi lütfen bu şablonda hazırlayınız).
Dergide İngilizce ve Türkçe makaleler kabul edilmektedir. Makaleleri kabul edilen yazarların telif hakkı devir formu imzalamaları ve yayın kuruluna göndermeleri gerekmektedir. Yazarlar, dergiye yayımlanmak üzere gönderdikleri çalışmalarda yer alan tüm ifadelerin sorumluluğunu üstlenirler. Dergiye gönderilecek çalışmalar aşağıdaki şekilde hazırlanmalıdır:
1. Yazı tipi
Tüm metin Times New Romans yazı tipinde, 12 punto ve 1,5 satır aralığında yazılmalıdır. Paragraf başında "tab" tuşu kullanılmamalıdır.
2. Sayfa Düzeni
Çalışmalar A4 boyutunda kağıdın tek yüzüne üstten, alttan, sağdan ve soldan 2,5 cm boşluk bırakılarak hazırlanmalıdır. Ayrıca özet ve kaynakça dahil sayfa sayısı 40'ı geçmemeli ve sayfa numaraları sayfanın sağ alt köşesinde yer almalıdır.
3. Yazar Bilgileri
Yazar/yazarların isimleri, çalışma başlığının hemen altında sağa bitişik olarak verilmelidir. Ayrıca yazarın unvanı, kurumu, e-posta adresi ve ORCID kimliği sayfanın altındaki dipnotta yıldız (*) şeklinde belirtilmelidir.
4. Unvan ve Öz
Çalışma diline göre aşağıdaki tablo dikkate alınmalıdır. Çalışmadaki özetlerin her biri 250 kelimeyi geçmemelidir. Özette çalışmanın amacı, kapsamı, yöntem bilgileri ve temel bulguları kısaca belirtilmelidir. Özetin altında en az 3 en fazla 5 anahtar kelime verilmelidir.
Çalışma dili
Sıra İngilizce Türkçe
Makale Başlığı 1. İngilizce başlık (13.5pt)
2. Türkçe başlık (12pt) (isteğe bağlı)
2. İngilizce başlık (12pt) 1. Türkçe başlık (13.5pt)
2. İngilizce başlık (12pt)
Özet 1. İngilizce özet (9pt)
2. Türkçe özet (9pt) (isteğe bağlı)
2. İngilizce özet (9pt) 1. Türkçe özet (9pt)
2. İngilizce özet (9pt)
5. Ana Metin
Çalışmalarda temel olarak başlık(lar), özet(ler) ve anahtar kelimeler, ana metin bölümleri, kaynakça ve gerekirse ekler yer almalıdır. Çalışma dili Türkçe olan makaleler için metin içerisine İngilizce Genişletilmiş Özet eklenmelidir.
6. Tablolar ve Şekiller
Tüm resim, grafik ve şekiller "Şekil", tablolar ise "Tablo" olarak adlandırılmalıdır. Tablo ve şekiller numaralandırılmalı ve açıklayıcı bir başlık ile sunulmalıdır. Tablo başlıkları üstte, şekil başlıkları altta yer almalıdır.
Örnekler: Tablo 1: Demografik Özellikler / Şekil 1: Kavramsal Model
Şekiller yüksek çözünürlüklü olmalı ve şekillerde siyah beyaz renkler kullanılmalıdır. Tablolarda dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Yatay çizgiler sadece tablodaki alt başlıkları ayırmak için kullanılmalıdır. Tablo ve şekillerin boyutları sayfa sınırlarını aşmamalıdır. Tablolarda kullanılan ondalık sayılar virgülden sonra iki basamaklı olarak verilmelidir.
7. Ekler
Ekler kaynakçadan sonra metnin sonunda verilmelidir.
8. Atıflar ve Atıflar
Yazarlar, metin içi alıntı ve alıntı için APA (Amerikan Psikoloji Derneği) alıntı stilinin 6. sürümünü kullanmalıdır. Kaynaklar metin içinde parantez içinde yazarların soyadları ve yayın tarihleri yazılarak belirtilmelidir. Metin içerisinde birden fazla kaynağa atıfta bulunulacaksa kaynaklar arasında (;) işareti kullanılmalıdır.
Yazarlar, metin içi atıfların kaynaklar bölümünde gösterilmesine, atıf tarihlerinin ve yazar adlarının metin içinde ve kaynaklar bölümünde aynı olmasına dikkat etmelidir.
Metin içi alıntı örnekleri aşağıdaki gibidir:
Zimmerman (1983)
(Bloomfield ve Anderson, 2010)
Chen ve ark. (2010: 122)
(Gneezy, Niederle ve Rustichini, 2003; Gneezy ve Rustichini, 2004).
(Post ve diğerleri, 2008)
9. Referanslar
Makalelerdeki referanslar için APA (Amerikan Psikoloji Derneği) 6. versiyon referans stili izlenmelidir (https://apastyle.apa.org/). Kaynaklar kaynakça bölümünde alfabetik sırayla ve 11 punto ile verilmelidir. Aynı yazarın birden fazla çalışmasına atıf yapılıyorsa bu çalışmalar eskiden yeniye doğru sıralanmalıdır. Yazarın adı bilinmiyorsa yazar adı yerine bilimsel çalışmanın adı yazılmalıdır. Referans bölümünün ikinci ve sonraki satırları 1 cm içeriden başlayacak şekilde ayarlanmalıdır.
Aşağıda, referanslar bölümündeki notasyonun bir örneği verilmiştir:
Almeida, H., Campello, M. ve Weisbach, MS (2004). Nakitin nakit akışı duyarlılığı. Maliye Dergisi, 59(4), 1777–1804.
Bao, D., Chan, KC, & Zhang, W. (2012). Nakit varlıkların asimetrik nakit akışı duyarlılığı. Journal of Corporate Finance, 18, 690–700. https://doi.org/10.1016/j.jcorpfin.2012.05.003.
Calfee, R.C. ve Valencia, R.R. (1991). Makaleleri dergide yayınlamak için hazırlamaya yönelik APA kılavuzu. Washington, DC: Amerikan Psikoloji Derneği.
Chen, D., Gan. C., Hu, B. (2013). Çin'deki yatırım fonlarının performansına ilişkin ampirik bir çalışma. Şuradan alındı:
Yayın Etiği
Bu dergi en yüksek seviyede bilimsel yayın etiğini uygulamayı taahhüt eder. Dergi, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından dergi editörleri için geliştirilen kılavuz ve politikalarına uygun olarak hazırlanan Temel Uygulamaların ilkelerini esas alır. Dergi, kötüye kullanım veya yayın etiğinin ihlali durumlarında COPE tarafından geliştirilen yayın etiği akış şemalarını (https://publicationethics.org/resources/flowcharts) referans alır.
Dergide yayınlanan makaleler çift kör hakem sürecinden geçmektedir.
Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığını beyan etmelidir.
Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır.
Makalede yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda gösterilmelidir. Her bir makale en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal (aşırma), sahtecilik, duplikasyon, araştırma dilimlemesi, haksız yazarlık, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan makaleler yayına kabul edilmez.
Lisanslama
Bu lisans, kullanıcıların, yalnızca ticari olmayan amaçlarla ve yalnızca yaratıcıya atıfta bulunulduğu sürece, herhangi bir ortamda veya biçimde materyali dağıtmasına, yeniden düzenlemesine, uyarlamasına ve oluşturmasına izin verir. (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr)
Bunları yapmakta özgürsünüz:
Paylaş — eseri her ortam veya formatta kopyalayabilir ve yeniden dağıtabilirsiniz.
Uyarla — karıştır, aktar ve mevcut eserin üzerine inşa et
Lisans şartlarını yerine getirdiğiniz sürece, lisans sahibi bu özgürlükleri (belirtilen hakları) iptal edemez.
Aşağıdaki şartlar altında:
Atıf — uygun referans vermeli, lisansa bağlantı sağlamalı ve değişiklik yapıldıysa bilgi vermelisiniz. Bunları uygun bir şekilde yerine getirebilirsiniz fakat bu, lisans sahibinin sizi ve kullanım şeklinizi onayladığını göstermez.
GayriTicari — Bu materyali ticari amaçlarla kullanamazsınız.
Ek sınırlamalar yoktur — Lisansın sağladığı izinlerin kullanımını kanunen kısıtlayacak yasal koşullar ya da teknolojik önlemler uygulayamazsınız.
Araştırma Etiği
Bu dergi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
• Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
• Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
• Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
• Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
• Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
• Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
• İnsan denekler ile yapılan deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
• Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.
Yazarların Sorumluluğu
Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığını beyan etmelidir. Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda gösterilmedir.
Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır, bu bağlamda “yazar” yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına ve dizaynına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Yazar olabilmenin diğer koşulları ise, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmektir. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilebilir. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Anlaşması Formu'nda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar.
Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.
Editörün Sorumluluğu
Baş editör; makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder.
Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.
Editör kurulu üyeleri, yazarları kendilerinin yayınladığı yada dergide daha önce basılmış makaleleri alıntılamaya teşvik etmez.
Hakemlerin Sorumluluğu
Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar.
Hakemler, gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar.
Bir hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.
Bu dergide, başvuru sırasında ve sonrasında yazarlardan herhangi bir ücret alınmaz.
Ayrıca dergiye erişim için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Dergimiz tamamen ücretsizdir.